Годування коропа в ставку




https://m.youtube.com/watch?v=dwd4JuyHFhQ




Молоду рибу годують один раз на добу, вранці, як правило – до 10 годин. Згодом ставкову рибу переводять на дворазове годування – вранці, до 10 годин, і вдень, близько 14 годин. Час з 11 до 15-16 годин вважають «мертвим», риба менш активна і не харчується. А тепер інформація: при 20 градусах у коропа харчова грудка повністю проходить кишечник за 4 години. Знаючи це, складайте графіки годування. 

Але багато рибоводи ігнорують швидкість проходження харчової грудки по кишечнику коропа і оптимізують графік годування коропів під свій робочий день, дають їм корм вранці і ввечері. Загалом, коропи звикають до такого розкладу, позаштатних ситуацій не виникає.

Вранці вечірньої їжі вже немає, а ввечері вже немає ранкової. Поступово процес годування доводять до автоматизму. Коли тепліше, рибам дають трохи більше корму, в прохолодну погоду – трохи менше. Додамо – у багатьох рибоводів в ставку стоять відеокамери, і вони відстежують поведінку риби. Дивляться, як їдять – якщо дуже вже спритно, то трохи більше дають. Осінью риб знову переводять на одноразове годування, зазвичай його проводять в 10-12 годин.

Норми годівлі поступово знижують в залежності від температури води, і коли вона остигає до 10 градусів, годувати рибу припиняють – по науці, коропам повинно вистачати природної кормової бази ставка.Таким чином, загальна кількість корму, який ви, за підрахунками, повинні згодувати рибі за сезон, в північних регіонах має розподілятися приблизно так:


Місяць % від загальної кількості корму
у травні 5-10 %, у червні 20-25 %, у липні 20-35 %, у серпні 25-30 %, у вересні 5-10 %. 

Також добові нормативи необхідно знижувати в залежності від вмісту кисню в воді. Тобто, при температурі не нижче 11 градусів і вмісті кисню не нижче 5 мг/л дають 100 % норми корму, 2,5 мг/л – 30 % норми, коли вміст кисню в воді у дна ставка знижується до 1,5 мг/л, давати корм на деякий час припиняють.

Місце для годування риби вибирають в прибережній зоні на глибині 60-80 см. Ідеальним для риб'ячої їдальні вважають похилу ділянку берега, з перепадом глибини від 30 см до метра, тому що він постійно сам очищується від залишків корму і риб'ячих екскрементів завдяки добовій циркуляції води в ставку. Вибираючи місце для годування, слід пам'ятати, що воно повинне добре освітлюватися і прогріватися сонцем, а якщо це проточний ставок, то ближче до стоку.

Якщо в прибережній зоні ставка хорошого місця для годування просто немає– так буває, коли ставок маленький, або його дно замуленроблять годівницю.

Годівниця – це столик з дерева, який зазвичай встановлюють в середині водойми на ніжках-стовпчиках. «Стільницю» оснащують бортиками висотою 10 см. Розмір стільниці становить 2 м2, за нормативами, її вистачає на 500-1000 риб, залежно від цього в ставку встановлюють необхідну кількість годівниць. Частіше за все це шитий з дощок метр на метр з бортиками 8-10 см (щоб корм не сходив на дно. Міцна основа сприяє більш повному поїдання корму, і корм не втрачається в мулі.

Відстань столика до дна істотного значення не має, але для захоплених людей дрібниць не буває.

Вище до поверхні – тепліше вода, риба більш активна, краще харчується. Але, ближче до поверхні – більше ворогів, чим старіше риба, тим вона більш обережна. Потрібно знайти золоту серединку. Зазвичай я годував на глибинах 0,5-0,7-1,0 метра. Годівницю можна зробити з великою 200 літрової бочки (розрізати навпіл, і вуаля, дві годівниці готові), або ось ще популярний варіант, що не на стовпчиках: у нас годівниця – це металевий каркас, зварений із дроту, обтягнутий сіткою (склопластик, наприклад, для штукатурки). Така годівниця легко тоне, але при її виготовленні головне не переборщити з товщиною каркаса, щоб піднімати було не дуже важко.

Для того, щоб хвилі і вітер не розносили зернові відходи, якими годують малька коропа, по всій акваторії ставка можна зробити просту загородку: в дно забивають кілки, 4 штуки, а зверху з кожного боку прибивають дошки, так, щоб утворилася рама, яка трохи стирчить над водою.

Корм насипають в цю рамку (конструкція зроблена за принципом кормової рамки в акваріумі). Досить поширений серед рибоводів прийом, що дозволяє отримувати додатковий корм для риб – залучення комах лампами. При цьому використовують лампи денного світла, що не потребують захисту від дощу, які встановлюють над водою, на відстані 25-30 см від поверхні ставка.

Виліт комах досягає піку активності в 22-23 години (за умови, що температура повітря +15 градусів і вище). Лампу включають зазвичай на 5-6 годин. На 1 гектар ставка ставлять 1 лампу, і при дотриманні всіх цих умов вона приверне близько 100 грамів комах на метр квадратний площі ставка.

Кормової коефіцієнт комах в середньому дорівнює 7 (тобто на кілограм приросту риби потрібно 7 кг комах). Для порівняння - кормової коефіцієнт пшениці становить 4).

Кулі на сонячних батарейках коштують недорого, можна закріпити над водою на сонячному місці, і вони будуть залучати комах на дзеркало водної гладі.

Інші заходи, що підвищують рибну продуктивність ставка: 

Найпопулярніша підгодівля для риби – опариш, що дозволяє економити на дорогих готових кормах з високим вмістом білка.

Опариш – це суцільний протеїн, найчастіше такий, біленький. І невелика підгодівля, якщо мене тиждень-іншу не буде на дачі. Якщо подивитися на опариша з точки зору ентомологічної кухні, то кажуть, це їжа майбутнього.

А рибка якщо для себе, так хочеться її натуральним годувати, щоб на смак не була магазинної з антибіотиками.

Ось простий спосіб вирощування опариша – «все просто – суцільна смітник». Він рекомендує не заривати рибні відходи в грядки, не розводити мух, а зібрати все це в велику тарілку, долити кислим супом. Все це поставити на решітку в годівницю – барабан від пральної машини. Така годівниця захищає корм від птахів, весь опариш дістанеться рибам, а мухи на «смітник в тарілці» проникають спокійно і відкладають яйця. Підростаючи, опариші виповзають з тарілки і звалюються прямо до риб.

Іноді в спеку в тарілку доводиться підливати воду, в якій мили м'ясо або рибу. До речі, деякі з метою підгодувати рибу білком дають їй м'ясний фарш, що неправильно. З фаршем можна нагодувати і глистами, і іншої лабудой. 

Неважливо, з якою метою ми виращуємо – на продаж або для себе – це одне з найбільш захоплюючих занять, яке тільки може бути. Всі, хто займається, отримують від цього задоволення, яке можна порівняти із задоволенням городників, які вирощують фрукти і овочі. Правильна організація годування допоможе вам виростити здорову і угодовану рибу.