Відвідате каньйон Матка!


Каньйон Матка – мальовничий район у Македонії, який утворився завдяки річці Тріска, що проклала собі шлях через гірський масив. Гірською породою каньйону є мармур, що надає йому ще більшої краси. 



Історія

У 1938 році за розпорядженням місцевої влади на річці Тріска спорудили дамбу, щоб забезпечити водою ГЕС. Таким чином згодом утворився каньйон, який сьогодні є пам'яткою. Вода має бірюзовий колір, а гори, що оточують її, роблять це місце ще привабливіше. Здається, що до створення озера не були прикладені зусилля людей.

Що подивитися?

Каньйон Матка приваблює живою природою, чистим повітрям і пейзажами. Завдяки скелястим горам тут розвинене скелелазіння, вас чекає безліч маршрутів будь-якої складності. У туристичних центрах організовуються походи навіть для новачків, а інструктори подбають про те, щоб ваша маленька подорож була безпечною.

З допомогою стежки від автостоянки можна потрапити на дамбу і відчути всю міць роботи ГЕС. Робити фотографії там заборонено, але вид з греблі відкривається настільки красивий, що багато туристів порушують цю заборону.

Поряд з каньйоном знаходяться два монастирі, один з них Святого Миколая, від якого на сьогодні залишилася тільки однойменна церква, зведена ще в кінці XIV століття. До храму веде стежка від каньйону та його відвідування є обов'язковим пунктом екскурсії.

Другий – монастир Успіння Святої Богородиці. Він зберігся краще, тому його люблять відвідувати туристи. На території самого каньйону є три церкви: Святого Андрія (IV століття), Святого Спаса (залишки ранньохристиянської церкви Святої Трійці та Георгія) і Святого Тижня. Перший храм розташувався на березі озера біля причалу, тому повз нього пройти неможливо.

Над штучним озером нависає безліч гротів, в яких заховані глибокі печери, одна з них – це Врело. Вона складається з двох великих залів, загальна довжина яких складає 176 метрів.

Але відвідати її вирішується далеко не кожен, тому, що мешканцями першого залу є летючі миші. Крім жаху, який наводить «живий» стелю, не всі можуть витримати запах від життєдіяльності цих тварин. Але всупереч цьому, печера все ж є однією з найвідоміших.

Визначною пам'яткою каньйону є ще озеро – Дойран, що межує з Грецією. Не зважаючи на те, що воно не може похвалитися великою глибиною, Дойран вважають одною з найбагатіших європейських водойм – в ньому водиться 16 видів риб.

Берег Дойрана називають «російським пляжем». Легенда свідчить, що якийсь росіянин стрибнув у крижану воду, чим викликав здивування і захоплення інших туристів, адже більше ніхто не наважився на такий вчинок. Саме після цього безіменний пляж і прозвали «російським».

Як дістатися?

Дістатися до каньйону можна на автомобілі, а при під'їзді до нього знаходиться стоянка. Для цього необхідно виїхати з міста Скоп'є і проїхати 17 км. Також можна доїхати до каньйону на екскурсійному автобусі.