Чому так важливо приймати фолієву кислоту?


Дефіцит фолієвої кислоти підвищує ризик розвитку раку товстої кишки. Фолієва кислота знижує на 20% ризик інсульту. Вона знижує ризик передчасних пологів. Вітамін B12 і фолієва кислота є суттєвими і необхідними. Фолієва кислота часто незаслужено обійдена увагою в рекомендаціях для прийому необхідних вітамінів.



Немовлята і маленькі діти у віці від 1 року до 3 років вимагають 150 мкг в день. Для дітей від 4 до 13 років необхідна доза становить 200 мкг. Діти старше 14 років повинні щодня приймати 400 мкг фолієвої кислоти. Жінки, які планують завагітніти, повинні прийняти 400 і під час вагітності — 600 мкг фолієвої кислоти. Для годуючих матерів рекомендована добова доза становить 500 мкг.

Гарні джерела фолієвої кислоти – листя зелені. А ще вона є в насінні, горіхах, апельсинах, лимонах, квасолі, печінці, хлібі, макаронних виробах і рисі. Якщо ми не можемо отримати всі необхідну кількість цієї речовини з їжі, добре б почати приймати добавки фолієвої кислоти.

Побічні ефекти від фолієвої кислоти

Токсичність фолієвої кислоти зустрічається рідко, тому що нирки очищають надлишок її і виводять з сечею. Якщо ви приймаєте вітамін С, можете помітити, що сеча стає оранжевого кольору. Це нормальна реакція організму у спробі позбутися від надлишку фолієвої кислоти і не викликає проблем. Якщо організм не в змозі ефективно очищати надлишок, це може призвести до отруєння фолієвою кислотою. 

Симптоми включають в себе розлад шлунка, запалення порожнини рота, подразнення шкіри, нудоту, здуття живота, спазми, пронос, випадання волосся, психічні проблеми, безсоння або яскраві сни. Отруєння фолієвою кислотою є серйозною проблемою, що вимагає своєчасної медичної допомоги.

Споживання фолієвої кислоти має важливе значення на всіх етапах нашого життя. Її нестача може призвести до серйозних хворобливих процесів, які можуть бути фатальними, якщо не лікувати негайно.

Фолієву кислоту пов'язують з профілактикою деяких видів раку, а також зі зниженням ризику серцево-судинних захворювань. Якщо ви відчуваєте які-небудь з перерахованих вище симптомів дефіциту слід звернутися до лікаря і в кінцевому підсумку почати приймати добавки. Раннє втручання призведе до сприятливого результату ситуації.