Витрати сировини прості, зручні для приготування. Результат беремо на 1 кг щуки, щоб ви самостійно могли прорахувати, скільки вам необхідно інгредієнтів. Отже, 1 чайна ложка приправи для риби і цукру, сухого або покупного в суміші, 1 ст. ложка крупної солі.
Чистимо, потрошимо щуку
Щуку звільняють від луски і потрошать. Якщо риба досить велика — ріжемо щуку великими шматками, тепер необхідно ретельно натерти сіллю. Перед моментом завантаження в коптильню щука «відпочиває» дві доби в прохолодному місці.
На рибі або шматках, після натирання сіллю, роблять глибокі поздовжні розрізи, після чого в м'ясо риби в розрізи, втерти спеції, перемішані з цукром.
Щуку коптимо холодним копченням з температурою 30 градусів, 7-8 годин. Використовуємо деревину клена або вільхи окремо або сумішшю.
Важливо:
Посолену в процесі підготовки рибу, вимочують від зайвої солі. Велику рибу або шматки протягом доби, а дрібну просто промивають у проточній воді, залишивши її там всього на 1-2 години.
Обов'язково перед копченням потрібно рибу просушити, щоб вона обвітрилася, не було зайвої вологи, яка заважає копченню. Бажано, дотримуючись правил гігієни (у закритому марлею або москітної тканиною — від мух), зробити це на відкритому повітрі. Для дрібної буде достатньо 2-3 дні, для великої подовше — 3-5 днів.
Подаємо копчену щуку до столу
За цим рецептом щуку приправляємо, подаючи до столу з білим сметанним соусом, або домашнім майонезом.