Капусняк із квашеної капусти. Рецепт


Капусняк родом з дитинства від Лідії з м. Донецька, 27 років.

"У кожного з нас є найпотаємніші, теплі, яскраві дитячі спогади ... І при однiй тільки згадці дитинства, такі спогади викликають посмішку і тепло всередині. Я як більшість дітей все літо проводила в селі на Вінничині у бабусі і дідуся. Кожна бабуся готує найсмачніші пиріжки, варить найсмачніше варення, робить найсмачніші вареники з ягодою і пече найсмачніший хліб.

Моя бабуся не була винятком і готувала найсмачнішi страви для нас. І ось однiєю з найулюбленіших мною страв був капусняк - це українська страва, яку завжди готували на великі свята, масові заходи. Цей прекрасний аромат розповсюджувався на всю кухню і залишався в моїй пам'яті на все життя.




І ось у віці 5-6 років розумієш, що смачніше в світі немає нічого, ніж такий капусняк із квашеної капусти і на даний момент думка не помінялося. Коли нас запрошували на весілля або поминки, хоч це і нерадісна подія, я по свою недосвідченість і незнання йшла туди з великим задоволенням, бо знала, що обов'язково буде капусняк. Сідаючи за стіл, відразу ж оголошувала всім, щоб капусняк з мого боку не їли, а то мені не вистачить.

Зараз розумію, як це виглядало з боку, коли маленька дівчинка вказує дорослим дядькам і тіткам, як себе вести за столом і що пробувати, а що ні. Мені такі моменти прощали, бо це не було капризами, а божевільною любов'ю до цієї страви. І коли молодята приходили запрошувати на весілля, відразу ж їм повідомляла, що ми обов'язково прийдемо, як мінімум, щоб спробувати частування.

З цього часу уже минуло рівно 20 років, все дуже змінилося в моєму житті. Але ці спогади ніколи не залишать моє серце, я з великим задоволенням вириваюся щороку з галасливого міста щоб вшанувати пам'ять моєї нехай дуже маленькою, але шалено рідної батьківщини.

На превеликий жаль, бабуся ніколи вже не приготує мені таке блюдо, але я дуже хочу пронести ці традиції через все своє життя.

І коли в житті з'являється коханий чоловік, хочеться його радувати і дивувати новими рецептами. Навіщо нові, якщо є дуже смачні і, найголовніше, рідні рецепти.

Так от, коли приготувала перший раз це блюдо, чоловік сказав, що таку дивну кашу навіть пробувати не буде. Але коли вмовила спробувати хоча б заради пристойності, в результаті з'їв дві порції і тепер в нашому будинку на всі сімейні свята обов'язково готують капусняк, той, що родом з дитинства, який приготовлений з великою душею і для всієї родини ".

Далі капусняк по-українськи з квашеною капустою готує Оксана (Rainbow)

Як приготувати смачний капусняк по українським рецептом з квашеною капустою

Традиційне слов'янське блюдо, незаслужено втратило популярність. Постараємося внести свою лепту у відродження забутого рецепту.

Рецепт українського капустняка нескладний:

- 0,5 кг квашеної капусти;
- 250 грам пшона (стакан);
- 300 мл молока;
- 2 ст. л. ложки сметани;
- 100 грам вершкового масла;
- 3 яйця;
- сіль.

Найкраще готувати таке блюдо в жаровні, але через брак оної вдамся до допомоги газової плити.

Капусту заливаю водою і ставлю на вогонь. Після закипання варю хвилин 10, щоб капуста розм'якшилася. Автором рецепту не була вказана кількість води, і я варила в 1,5 літрах, цього виявилося замало, в готовій страві буквально стояла ложка. Тому на цю норму продуктів треба брати літра 2.

Промиваю пшоно, додаю його і варю суп ще хвилин 10.

Додаю молоко.

Слідом кладу масло.

Відразу ж додаю сметану і варю до готовності.

Збиваю сирі яйця і тонкою цівкою вливаю в майже готовий капусняк, при цьому розбиваючи виделкою струмінь бовтанки, що ллється. Сіль додаю за смаком.

Грудочка замороженого кропу капусняку явно не зашкодить.

Лідія рекомендує для любителів м'ясних страв підсмажити тонкі шматочки бекону і при подачі прикрасити дане блюдо. Незважаючи на велику кількість в супі кислої капусти, домашніх молочних продуктів і його густоту, блюдо здалося мені зовсім прісним.

Бекону в холодильнику не виявилося, а от сала було в достатку. Воно-то і врятувало капусняк від провалу, та ще пара відварених картоплин. Але, це вже на любителя, хтось і від пісних щей балдiє.